Ako schudnúť

Dátum: 28.10.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKO SCHUDNÚŤ?

 

Jednoduchá otázka, jednoduchá odpoveď.Túto otázku si ľudia kladú neustále. Najmä na začiatku roka sa snažia zhodiť prebytočné kilogramy, ktoré pribrali počas vianočných a novoročných sviatkov. V tomto článku sa vám posnažíme zodpovedať práve túto otázku.

Chudnutie a priberanie je založené na príjme a výdaji energie v tele. Keď prijmete viac ako vydáte tak priberiete, ak je to naopak tak schudnete. Chudnutie je tak isto jednoduché ako priberanie.

Už je len na vás akú formu chudnutia si zvolíte. My vám V tom veľmi radi poradíme.

Ako sme už písali vyššie,  ak chcete schudnúť musíte prijať menej energie ako vydáte. 

To dosiahnete tým, že budete menej jesť (menší prijem) alebo viacej cvičiť (väčší výdaj).

Ideálne je spojiť oboje, samozrejme v rozumnej forme.

CHUDNUTIE POMOCOU  STRAVY

Pokiaľ chcete schudnúť len úpravou jedálnička, treba dodržať tri základné podmienky:

         1. Jesť menej

Aby ste schudli, nemusíte hladovať, alebo dokonca držať diétu. Jesť menej znamená zmenšiť porcie jedla. Zistiť či jete tak aby ste schudli je jednoduché. Počas jedného týždňa si dávajte približne rovnaké porcie jedla každý deň. Odvážte sa na začiatku týždňa a následne až na konci. Schudnúť by ste mali približne 0,5kg. Ak ste schudli menej, alebo nič tak zmenšite porcie. Ak ste schudli viac, môžete si porcie mierne zväčšiť.

2. Stravovať sa pravidelne

Rozdeľte si jedlo do minimálne piatich porcií jedla počas dňa. Rozstup medzi týmito porciami by nemal byť viac ako štyri hodiny. Tri tieto porcie by mali byť hlavné jedlá. Raňajky, obed, večera. Zvyšné dve by mali byť len vo forme niečoho malého na zahryznutie ako porcia ovocia, zeleniny, alebo cereálna či proteínová tyčinka.

         3. Piť dostatok vody

 Telo musí byť dostatočne hydratované aby mohli prebiehať všetky procesy správne. A teda aj chudnutie prebieha len za podmienky,že má telo dostatok vody.   Každé 1%  poklesu vody v tele o spomaľuje metabolizmus o 10%. Pokiaľ máte v tele o 10% menej vody ako by ste mali mať, spaľovanie klesne o 100%

 

Riziká chudnutia - DIÉTY

Každý skúsený tréner a výživový poradca vie, že diétami sa nechudne. Diéta funguje iba obmedzený čas, aj to len vďaka tomu, že uvedie telo do stresu. Aby sa telo dostalo do normálu, bude sa snažiť zvyšné zásoby tuku udržať a pri prvej možnej príležitosti doplniť na vyššiu úroveň. To všetko preto, lebo predpokladá, že nastane znova stresová situácia vo forme nedostatku stravy a snaží sa robiť zásoby do budúcna. Výsledkom je pribratie naspäť a ešte aj niečo navyše. Takzvaný JOJO efekt.

Ak chcete schudnúť v žiadnom prípade nedržte diétu.

Dajte si vypracovať kvalitný stravovací plán presne na mieru. Dodržujte ho a priebežne konzultujte s trénerom.

Ďalšie otázky Vám zodpovieme, alebo vám po konzultácii vašich požiadaviek veľmi radi navrhneme stravovací plán presne pre Vás.

Stačí nás kontaktovať na http://treneri-online.sk/kontakt