Bielkoviny

Dátum: 30.10.2020

aaaa

Čo sú to bielkoviny?

Bielkoviny alebo proteíny sú vysokomolekulárne prírodné látky zložené z aminokyselín s rôzne dlhým reťazcom. Slúžia k stavbe novej svalovej hmoty ale aj k oprave už existujúcej. Ďalej sú bielkoviny nevyhnutné k rastu vlasov a nechtov, tvorbe hormónov, udržaniu imunity a pre tvorbu červených krviniek.

Načo potrebujem bielkoviny?

Bielkoviny sú nevyhnutnou zložkou potravy a to najmä u športovo aktívnych ľudí. Pri stravovaní s cieľom redukcie prebytočného tuku majú takisto nezastupiteľnú úlohu. Telo ktoré má aktívnu svalovú hmotu má podstatne väčšiu potrebu energie a preto je preň jednoduchšie udržať štíhlu postavu. Pomocou bielkovín rýchlejšie regenerujeme svaly a pomáhame vytvárať nové. Práve táto nová svalová hmota pomáha rýchlejšie spaľovať tuky.

Kvôli tomuto uzavretému cyklu sa športovo aktívnemu človeku podarí jednoduchšie schudnúť prebytočný tuk. A preto bude naším cieľom pomocou vhodného množstva bielkovín „pretvoriť“ postavu s prebytkom tuku na postavu so športovým vzhľadom. Optimálne množstvo bielkovín pre bežného človeka sa pohybuje v rozmedzí 0,8 až 1,5g bielkovín na 1kg telesnej hmotnosti na deň. To znamená, že človek s telesnou hmotnosťou 80kg by mal prijať denne  64 až 120g bielkovín.

Kde nájdem bielkoviny?

Najbežnejšie dostupné bielkoviny sú vo vajciach, rybách, mäse, mlieku a mliečnych výrobkoch. Vynikajúcim zdrojom, ktorý sa začína byť čím ďalej tým viac populárny sú aj rastlinné bielkoviny v strukovinách, orechoch a obilninách. Pri zvýšenej fyzickej námahe a športovom tréningu môžeme využiť aj bielkoviny obsiahnuté v koncentrovaných proteínových práškoch a proteínových tyčinkách.

Prečo si treba dávať pozor na bielkoviny?

Tak ako vraví staré známe, že všetkého veľa škodí aj prebytok bielkovín môže spôsobovať problémy. Telo je schopné z jednej porcie jedla prijať približne 30-40g bielkovín. Takisto celkový prebytok bielkovín v jedlách počas dňa je nežiaduci. Hlavným zdrojom bielkovín pre bežného človeka je mäso, preto si treba dávať pozor aké druhy mäsa konzumujeme. Môže  sa ľahko stať že spolu s dostatočným množstvom bielkovín dodávame telu aj prebytok tukov a to nechceme. Preto je treba uprednostniť chudé druhy mäsa najmä z hydiny, rýb, chudé hovädzie a chudé bravčové mäso.

Pre lepšiu predstavu uvedieme príklad: Pokiaľ zjeme dva veľké (v 100g mäsa je približne 30 g bielkovín) kusy mäsa miesto jedného, telo dokáže plnohodnotne využiť len jeden kus. Ten druhý kus zbytočne zaťažuje tráviaci trakt a bez využitia sa vylúči. Ďalej navýši denný energetický príjem a tým spôsobí ukladanie tukov.

Prečo sú bielkoviny dobré?

Bielkoviny, alebo proteíny sú potrebné pre správne fungovanie celého tela a to od rastu vlasov na hlave cez dobrú funkčnosť svalov, fungovanie hormonálneho a imunitného systému až po rast nechtov na prstoch na nohách. Bielkoviny pomáhajú regenerovať unavené svaly po práci a športe  a preto pri vhodne načasovanom príjme bielkovín dokážeme obmedziť bolesti svalov a zvýšiť ich výkonnosť. Ďalšou výhodou je, že bielkoviny sa dlhšie trávia a preto pomáhajú zrýchľovať metabolizmus.

Ak chcete vedieť aké je pre vás optimálne množstvo bielkovín napíšte nám a my vám radi poradíme.