Pitný režim

Dátum: 07.04.2016

Pitný režim

 

Človek denne vylúči asi 3 litre vody močom, stolicou, dýchaním aj kožou. Organizmus však musí mať vyrovnanú vodnú bilanciu a tak, aby tieto straty uhradil musí vodu prijímať. Asi tretina z litru "novej" vody v tele sa denne vytvorí metabolickou činnosťou, vody viazanej v potrave prijmeme asi 700 ml. To znamená, že zvyšok (asi 1,7 litrov), musíme do tela dodať vo forme tekutín. Každý deň, po celý život. Nemali by sme zabúdať na to, že fyzickou námahou vylúčime viac ako 3 l vody. Aj táto strata musí byť adekvátne nahradená.

 

Prečo vlastne piť?

 

Dostatok tekutín zaisťuje nielen látkovú výmenu a dobrú funkciu obličiek čiže vylučovanie škodlivých látok, ktoré v tele vznikajú. Umožňuje tiež plnú výkonnosť všetkých ostatných orgánov, telesných i duševných funkcií a zabezpečuje normálny vzhľad pokožky. Naopak nedostatok vody v organizme (tzv. dehydratácia) spôsobuje problémy akútnej aj chronickej povahy. Akútnymi príznakmi miernej dehydratácie sú bolesti hlavy, únava malátnosť, pokles fyzickej a duševnej výkonnosti vrátane poklesu koncentrácie. Strata tekutín na úrovni 2% telesnej hmotnosti predstavuje stratu až 20% výkonu. Pri 5% dehydratácii už hrozí prehriatie, obehové zlyhanie, šok. Mierny, ale dlhodobý nedostatok tekutín, ktorý v dennom zhone veľakrát ani neregistrujeme, potom môže mať za následok i vážne zdravotné poruchy. Okrem opakovaných bolestí hlavy alebo zápchy môže dochádzať k poruchám funkcie obličiek a vzniku obličkových kameňov. Zvyšuje sa aj riziko ďalších chorôb.

 

Koľko piť?

 

Potreba tekutín je individuálna záležitosť, ktorá záleží na mnohých vonkajších aj vnútorných faktoroch. Každý človek má svoju optimálnu potrebu voľných tekutín, ktorá sa časom mení. Táto potreba sa môže pohybovať od menej ako jedného litra za deň (u človeka so sedavým zamestnaním, ktorý konzumuje prevažne zeleninové, obilninové a strukovinové jedlá s nízkym obsahom soli) Až po niekoľko litrov za deň (u človeka, ktorý konzumuje príliš slanú i sladkú stravu s malým obsahom tekutín vysokým obsahom energie, alebo človek, ktorý fyzicky intenzívne pracuje, športuje alebo sa pohybuje v horúcom prostredí). U druhej kategórie potom môže denná potreba presiahnuť aj PÄŤ litrov. Vyššie riziko dehydratácie je u malých detí a starých ľudí.

 

Vhodné nápoje

 

K stálemu pitiu sú najvhodnejšie čisté vody  z vodovodov (ideálne prefiltrované) Alebo balené dojčenské, pramenité slabo mineralizované prírodné vody bez oxidu uhličitého.

K vhodným nápojom patria vodou riedené ovocné zeleninové šťavy, nesladené a nie veľmi silné čaje (zvlášť zelené) alebo nápoje z praženého obilia.

Obmedzená konzumácia - Nápoje podmienené vhodné

 

Minerálne vody stredne silne mineralizované nie sú ako základ pitného režimu vhodné.  Ani ich nemožno piť pri určitých poruchách zdravotného stavu (napr. minerálky s vyšším obsahom soli by nemali piť ľudia s hypertenziu, obehovými problémami, obličkovými kameňmi apod.). Naproti tomu niektoré minerálne vody môžu byt v časovo obmedzených kúrach prospešné alebo sú vhodným zdrojom niektorých esenciálnych prvkov. Denný príjem stredne mineralizovaných vôd by nemal presiahnuť 0,5 litra. Príjem silne mineralizovaných vôd mal byť ešte nižší. Je vhodné tieto minerálne vody striedať.

 

Zdravotné nevýhody vôd sýtených oxidom uhličitým prevažujú nad výhodami, preto by sa mali piť obmedzene. Mlieko a kakao sú skôr tekutou výživou než nápojom ich množstvo by sa nemalo počítať denného objemu tekutín.

 

Nevhodné nápoje

 

K nápojom, ktorým by sme sa mali vyhýbať alebo ich konzumovať len veľmi výnimočne, predovšetkým patria rôzne "soft drinky": limonády, kolové energetické nápoje, ochutené minerálne vody a pod. Káva, čierny čaj, alkoholické nápoje nie sú súčasťou pitného režimu rozhodne by sa mali užívať s mierou. Ani zdravý dospelý človek by nemal vypiť denne viac ako 0,5 litra piva alebo 0,2 litrov vína. Káva by sa mala piť s pohárom čistej vody.

 

Ako na to

 

Pre "zdravú" hydratáciu nie je dôležitý len príjem tekutín ich zloženie, ale aj zloženie stravy.

Je nutné piť v priebehu celého dňa a už od rána (šálka čaju či kávy nestačí uhradiť nočné straty vody). Človek nie je ťava, aby sa napil raz denne. Je potrebné regulovať spotrebu tekutín podľa aktuálnej záťaže a potreby.

Najvhodnejšie tekutiny pre horúce počasie sú čistá voda Alebo Voda ochutená citrónom a  mätou. Sladké prechladené nápoje zvyšujú pocit smädu.

Zdroj www.calivita.sk, MUDr. Kristýna Novotná, preložil Ing. Michal Hronček