Prekyslenie organizmu

Dátum: 16.10.2015

Prekyslenie organizmu: je nebezpečnejšie, než si myslíte


Bunky ľudského tela môžu správne pracovať iba v tom prípade, keď budú mať určitú hodnotu pH. Našťastie sa táto hodnota len ťažko mení, pretože telo sa snaží pomocou niekoľkých vyrovnávacích mechanizmov preventívne pôsobiť proti extrémnym zmenám. Takými mechanizmami sú dýchanie a selekcia iónov vodíka v obličkách. Tak sa vyrovnávajú zmeny spôsobené chemickými reakciami a dochádza k oddeleniu zásaditejšieho a kyslejšieho moču. Keď je z akéhokoľvek dôvodu narušený vyrovnaný stav ph, je narušená činnosť tela a objavuje sa acidóza (prekyslenie) alebo alkalóza (nadmerná alkalizácia). Ľudský organizmus môže tento stav po dlhú dobu kompenzovať, ale to následne jeho činnosť silne zaťažuje. To, že sa telo spočiatku s týmito ťažkosťami snaží samo vyrovnať, je tiež dôvodom, prečo sa prekyslenie sprvu neprejavuje pozorovateľnými symptómamy, a tak tento problém dlho nezbadáme ani my, ani lekár.

Ľudia v dnešnej dobe majú bohužiaľ tendenciu k prekysleniu. Vzhľadom k stravovacím návykom preferujú kyselotvorné potraviny. Cez všeobecne prijímanú vieru to nie je kyslé jedlo, ktoré vyvoláva kyselotvornú reakciu, ale také potraviny, ktoré pri trávení vytvárajú ďalšie kyseliny. To sú rôzne druhy mäsa, syry, vajíčka, tuky, mäkký chlieb, sladké pečivo, cestoviny, strukoviny, väčšina maškŕt, ako je čokoláda a sušienky, šumivé nápoje a niektoré návykové produkty (alkohol, káva).

Čo sa deje, keď vaše telo vyhlási chemický poplach?

Telo, aby kompenzovalo prekyslenie, vylučuje základné látky, najdôležitejším prvkom z nich je vápnik z kostí. (!). Pri prekyslení môžeme tiež pozorovať určité fyzické príznaky, ako sú:

Stála únava, vyčerpanie, skľúčenosť;
Úzkosť, depresia;
Citlivosť na stres;
Znížená schopnosť koncentrácie, znížená chápavosť;
Znížená odolnosť atď.


Tieto prejavy pozná veľa ľudí. Ich príčina môže byť vyriešená jednoduchou zmenou životného štýlu!

Pre svoju správnu acidobázickú rovnováhu toho môžeme urobiť veľa. Hoci jedálniček je dôležitý, nestačí len myslieť na to, aby sme jedli zásadotvorné potraviny (jogurt, rastlinné oleje, zeleninu (okrem strukovín), zemiaky, cesnak, obilniny, pšeničné klíčky, výrobky zo sóje, ovocia (citróny, kokosové orechy, avokádo, grapefruity ), gaštany, mandle atď. Klik na zoznam.

Musíme tiež pravidelne cvičiť, učiť sa a aplikovať protistresové techniky.