Sacharidy

Dátum: 30.11.2013

Čo sú to sacharidy?

 

Pojem sacharidy označuje všeobecne všetky druhy cukrov. Sacharidy podľa zloženia rozdeľujeme na jednoduché (monosacharidy, disacharidy) a zložené (polysacharidy).

Najjednoduchšou formou monosacharidov sú glukóza, fruktóza a galaktóza.

Najbežnejšie disacharidy sú repný cukor (sacharóza), mliečny cukor (laktóza), kukuričný cukor, med

Zložené sacharidy sú jednoduché sacharidy naviazané v reťazci za sebou.(škrob, glykogén)

 

Načo potrebujem sacharidy?

 

Sacharidy sú najlepším zdrojom  energie pre svalovú prácu a zároveň slúžia aj ako jediný zdroj energie pre mozog. Správnym načasovaním a určením množstva prijatých sacharidov počas dňa dokážeme zabezpečiť optimálne fungovanie organizmu bez straty energie a potreby jej doplňovania večer alebo dokonca v noci. Jednoduché sacharidy slúžia ako okamžitý zdroj energie, naopak zložené sa musia v tráviacom trakte rozložiť a tak sú schopné dodávať energiu dlhšie.

 

Kde nájdem sacharidy?

Jednoduché sacharidy: cukor (repný, trstinový), med, ovocie, mlieko, sladené nápoje, sladkosti,

                                            zákusky, koláče, zaváraniny

Zložené sacharidy: zemiaky, ryža, cestoviny, celozrnné pečivo

 

Prečo si treba dávať pozor na sacharidy?

Ako už bolo spomenuté sacharidy sú zdrojom energie, ale pokiaľ má telo prebytok energie z prijatej potravy dokáže si ju uložiť  jedine vo forme tuku. Čo je pre nás nežiaduce.

Najjednoduchšie sa v tele tvoria tuky z jednoduchých cukrov, preto je potrebné obmedziť ich príjem na minimum. Jediná vhodná doba na ich príjem je po svalovej práci.(tréning, beh, bicyklovanie, rúbanie dreva a iná manuálna práca). Ale aj to len v primeranom množstve.

Veľkú pozornosť treba venovať hlavne skrytým jednoduchým cukrom, ktoré na prvý pohľad nevidíme ale neskôr sú veľmi rýchlo vidieť v zrkadle. Takúto skrytú hrozbu predstavujú sladené nápoje, ovocné džúsy, energetické nápoje ale aj instantné nápoje.

Pre lepšiu predstavu uvedieme príklad: 1 kocka cukru do kávy váži 2g to sú 2 g sacharózy  a teda jednoduchého cukru. V jednej pollitrovej fľaši kolového nápoja je 53g sacharózy a teda 26,5 kociek cukru do kávy.  Približne také isté množstvo cukru je aj v tzv. džúsových nápojoch, alebo tzv. ľadových čajoch. Boli by ste ochotný vypiť pohár vody pokiaľ by doň niekto dal 26 kociek cukru?

 

Prečo sú sacharidy dobré?

Opäť si pripomenieme, že sacharidy sú najlepším zdrojom energie pre svaly ale aj mozog. Pri ich nedostatku sa cítime slabí, unavení dokonca aj nervózni a nevýkonní.

Najvhodnejšie je konzumovať zložené sacharidy, pretože sa v tele pomaly rozkladajú a dokážu telo zásobovať energiou dlhšie. Je menej pravdepodobné že sa začnú ukladať vo forme tuku pretože ich telo minie skôr ako sa stihnú uložiť.

Zdrojmi zložených sacharidov sú: celozrnné pečivo, ryža, cestoviny, zemiaky, ovsené a iné vločky.