Sústredenie Baška Voda 2017

Dátum: 24.10.2017

Dňa 1.4.-9.4.2017 som sa zúčastnil s Top Sport Teamom na jarnom sústredení v Baške Vode, kde som mal úlohu najazdiť kvalitné kilometre a výškové metre a začať telo pripravovať na vyššiu intenzitu tréningu a pretekové tempo na moju prvú sezónu v kategorií U23. Zimná príprava bola zameraná na tréningové objemy pri nízkej intenzite a získanie všeobecnej sily a vytrvalosti.

Na sústredení sme vyfasovali výživu od firmy AONE nutrition, ktorú využívame počas celej sezóny. Keďže patrím do ELITE teamu nášho cyklistického oddielu balíček som dostal sponzorsky. V balíčku určenom pre najlepších pretekárov boli aj kompresné ponožky ROYAL BAY, ktoré využívame na tréningu a kompresné podkolienky na regeneráciu po ťažkej záťaži. Okuliare UVEX s fotochromatickými sklami som využíval a chránili môj zrak počas slnka aj počas veterných etáp. Vďaka sponzorom KMoffice, Hagard-hal sme nafasovali aj nové dresy. Vďaka spolupráci s firmou Speedweaponry sme boli vyzbrojený meračmi výkonu od firmy POWERTAP za veľmi výhodných podmienok. Tréning vďaka wattom nadobúda celkom iný rozmer.  Všetkým sponzorom a partnerským firmám v mene celého tímu ďakujem za podporu či už na tomto sústredení ale aj počas celej sezóny. Tento rok sa ich logá objavia na dresoch vyše 35 pretekárov aj hobby jazdcov v rámci pretekov na Slovensku ale aj v zahraničí.

Ale už k samotnému trénovaniu.

Po 12h ceste sme dorazili do Bašky Vody, kde sme sa ubytovali  v hoteli Horizont a počkali na ostatných, kým dorazia, aby sme mohli isť na prvý spoločný výjazd. Prvý výjazd sme sa išli rozjazdiť smerom na Omiš ,kde sme dali prvé kilometre. Cieľom bolo uvoľniť nohy po dlhej ceste a pripraviť ich na nasledujúcu záťaž počas celého sústredenia. Po príchode na hotel som sa dobre vystrečoval  umyl a išiel si dať kvalitnú večeru.

Druhý deň sme mali naplánovaný tréning do kopcov,  v pretekovom tempe kde sme sa všetci dostatočne vybláznili a spravili viac ako 100km v intenzite. Po tréningoch som absolvoval rutinu vo forme  strečingu a športovú masáž a samozrejme kvalitnú večeru a spánok.

Tretí deň bol naplánovaní na najvyšší kopec v okolí na Svetí Jure 1750 m nad morom. Cesta na kopec bola dlhá 23km. V tomto tréningu som potrénoval silu v kopcoch a vytrvalostnú silu . Vďaka wattmetru v kľukách som si mohol sledovať a udržovať výkon ktorý som potreboval natrénovať.  Výkon nie je závislý od pocitov ani počasia.

Na štvrtý deň bol naplánovaný tréning vytrvalosti, kde sme prešli cez 100km a 4h.

Piaty deň bolo naplánovaný regeneračný deň, ktorý sme využili na návštevu Makarskej.

Šiesty deň sme išli intervalový tréning do kopca a šprinty na rovine. Cieľom bolo posilniť maximálnu rýchlosť a výbušnosť.

Siedmy deň bol opäť naplánovaný silový tréning v kopcoch a silová vytrvalosť časť tímu sa opäť vybrala na 23km stúpanie na kopec Sv. Jure a časť zvolila skupinovú jazdu smerom na Imotski a farebné jazerá.

Posledný deň sme si užili v krásnom slnečnom počasí pri tréningu vytrvalosti. Bola radosť byť na bicykli aj viac ako päť hodín aj keď sme mali za sebou ťažkých osem dní jazdenia.

 

Branislav Gašparík