Tréningový nápoj

Dátum: 29.11.2013

Jedlo a nápoje pred a po tréningu

 

Jedlo a živiny príjmané v čase okolo trénigu majú zásadný vplyv na kvalitu tréningu a následnú regeneráciu.

 

Čo a kedy prijať pred tréningom

 

Posledné jedlo by malo byť prijaté najneskôr 2 hodiny pred tréningom. Zabráni sa tým pocitu plnosti a prípadnej nevoľnosti pri ťažšom tréningu. Jedlo by malo byť bohaté na sacharidy s menšou porciou bielkovín a ideálne úplne bez tuku. Napríklad cestoviny s mäsom, ovsené vločky s ovocím a proteínom, celozrnné pečivo so šunkou.

 

Pokiaľ chceme vyťažiť z tréningu maximum, ale pritom neprísť o svalovú hmotu, je vhodné užiť predtréningový nápoj. Existuje veľké množstvo kvalitných predtréningových prípravkov. Je aj mnoho nekvalitných a preto sa treba spoliehať na overených výrobcov ako sú AONE Nutrition. Weider, Biotech, Dymatize, Nutrex. Môžeme si namiešať aj vlastnú zmes ktorá nám bude najviac vyhovovať .Táto by mala obsahovať minimálne 5g BCAA aminokyselín, 2g arginínu, 2g kreatínu, kofeín a taurín.

Aminokyseliny ochránia svalovú hmotu pred katabolizmom, ostatné zložky dodajú telu väčšie prekrvenie a koncentráciu na tréning.

 

Pokiaľ je naším cieľom redukcia hmotnosti, je vhodné užiť 3g L-carnitínu spolu s iným spaľovačom tuku. Takisto existuje veľké množstvo prípravkou a treba vyberať lken od kvalitných výrobcov.

 

S určením najvhodnejšieho typu výrobku by mal vedieť poradiť kvalitný tréner, ktorý pozná špecifiká svojho klienta.

 

Čo a kedy prijať po tréningu

 

Obdobie 0-120 minút po tréningu je najdôležitejšie z hľadiska regenerácie poškodených svalov. Práve v tomto období sú svaly najlepšie nastavené na príjmanie živín a následnú obnovu buniek, ktoré sa unavili a poškodili počas cvičenia.

 

Bezprostredne po tréningu je potrebné telu dodať minimálne 30g bielkovín alebo 20g aminokyselín spolu s 50 až 100g sacharidov. To platí pre 75kg športovca. Takúto zmes vieme zakúpiť vo forme gaineru alebo si ju vytvoriť z odmerky proteínového prášku a 1-2 banánov. V dobrom fitnesscentre vám poradia a namiešajú potréningový drink presne podľa vašej chuti.

Pre športovcov ktorí majú tendeciu naberať tuk je vhodnejšie užiť 20g aminokyselín vo forme tabliet, prášku alebo nápoja spolu s 1 banánom alebo celozrnnou tyčinkou.

 

Klasické jedlo je vhodné zjesť 60-120 po tréningu. Samozrejme by to malo byť klasické športové jedlo s pomerom bielkoviny:sacharidy:tuky 1:2:0,5 a nie príliš mastné a sladké potraviny.