Tuky

Dátum: 30.11.2013

Čo sú to tuky?

Tuky sú esteri jednosýtnej mastnej kyseliny a viacsýtneho alkoholu, spravidla glycerolu. Poznáme rôzne druhy tukov či už prírodných, ktoré môžu byť živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Ale aj syntetických vyrobených rôznymi formami chemických reakcií. V ľudskom tele existuje takisto viacero typov tukov. Podkožný tuk je najlepšie viditeľný, jeho prebytok je ľahko vidieť, ale oveľa väčšiu pozornosť by sme mali venovať tuku ktorý nie je vidieť. Je to tuk medziorgánový alebo viscerálny. Je to tuk ktorý obaľuje vnútorné orgány. Jeho primárnou úlohou je chrániť vnútorné orgány pred nárazom na kostru ale aj ostatné orgány. Ak je ho ale prebytok, tlačí na orgány tak ako aj na cievy a to spôsobuje veľké zdravotné problémy.

 

Načo potrebujem tuky?

Každý organizmus potrebuje určité množstvo tuku bez ktorého nie je schopný správne fungovať. Tuk alebo tukové tkanivo je nevyhnutnou súčasťou nervov, miechy, mozgu a bunkovej membrány. Viscerálny tuk ochraňuje vnútorné orgány a podkožný tuk tvorí ochrannú izolačnú vrstvu tela proti chladu. Životne dôležité množstvo tuku je pre muža asi 4% telesnej hmotnosti u žien asi 12 %. Optimálne množstvo pre muža je 17%  pre ženu 27%.

 

Kde nájdem tuky?

Tuky sa nachádzajú v živočíšnych aj rastlinných produktoch. A to najmä v mäsa, mlieku a mliečnych výrobkoch, orechoch, olejninách a produktoch z nich.

 

Prečo si treba dávať pozor na tuky?

Je potrebné príjmať minimálne množstvo tukov. Tuky spomaľujú trávenie, sú zbytočnou záťažou pre organizmus a teda aj znižujú jeho výkonnosť. Tuky sú veľkým zdrojom energie, ktorý telo nedokáže zužitkovať a preto ich ukladá najjednoduchšie ako vie a teda vo forme tuku.

 

Prečo sú tuky dobré?

Tak ako každá zložka potravy aj tuky sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Je preto potrebné príjmať ho určité množstvo a keď už, tak z najkvalitnejších zdrojov. Najvhodnejšie tuky získame z rybieho mäsa, orechov, olivového oleja, tekvicového oleja a oleja z iných druhov semien.