Krvné skupiny a výživa

Dátum: 21.08.2014

Krvná skupina a výživa

 

Jedným zo základných problémov pri práci s výživou je, že jednotlivci môžu reagovať odlišne na presne rovnaké stravovacie plány. Nutričný program, ktorý vytvára pozitívny prínos pre jednu osobu, môže vyvolať negatívnu reakciu u druhého. Našťastie existujú nástroje, ktoré nám pomôžu pochopiť, prečo tomu tak je a pomôžu ľuďom nájsť vhodný program pre ich krvnú skupinu.

 

Výskum vykonaný Dr Peter D'Adamom a jeho otcom, Dr James D'Adamo, preukázal silnú koreláciu medzi krvnými skupinami (O, A, B alebo AB) a potraviny a doplnkami výživy, ktoré potrebujú konzumovať pre  svoje optimálne zdravie . V tomto článku vám predstavíme základné princípy pre stravovanie podľa krvnej skupiny a niektoré z doplnkov, ktoré sa ukázali ako prínosné pre každý typ.

 

Prečo Krvná skupina?

Dr D'Adamo verí, že pôvod človeka ukrýva tajomstvo stravovania podľa krvnej skupiny, pretože naša krvná skupina je dôsledkom nášho genetického pôvodu. Druhy potravín, ktoré naši predkovia konzumovali poskytujú kľúč k pochopeniu toho, prečo niektoré potraviny sú geneticky kompatibilné s našimi telami, zatiaľ čo iní nie.

 

Najstaršia krvná skupina je 0. Krvná skupina 0 smeruje k národu lovca-zberača, ktorého jedálniček tvorili predovšetkým mäso a divoká zelenina.

Naproti tomu predkovia krvnej skupiny A sa usadili na pláňach a brehoch riek a rozvinuli poľnohospodárstvo. Tak sa ich telá stali viac prispôsobené vegetariánskej strave malým množstvom rýb a hydiny.

Krvná skupina B pochádza z himalájskych vysočín. Ich výživa je pomerne dobre vyvážená, pretože títo ľudia prispôsobili telo na využitie mäsa, zeleniny a mliečnych výrobkov.

Krvná skupina AB vznika miešaním ľudí s krnou skupinou A a B. To viedlo k miešaniu charakteristík typu A a typu B, čo má za následok že ľudia s touto krvou skupinou vedia využiť živiny s viacerých druhov potravín.

 

Pre lepšie pochopenie stravovania podľa krvnej skupiny si musíme uvedomiť, že všetky organizmy sú vybavené systémom, ktorý umožňuje identifikovať štruktúry ktoré sú telu vlastné a tie ktoré patria do iných organizmov. Táto schopnosť určiť, čo je telu vlastné a čo nie tvorí základ imunitného sysému.

 

 

 

Všetky potraviny obsahujú chemické látky známe ako lektíny. Lektíny, ktoré sú v rozpore s niektorou krvnou skupinou vytvoria negatívne reakcie. To spôsobuje zhlustnutie krvi, čo znamená, že červené krvinky ´´zatvrdnú´´ takže sa zhlukujú. To má za následok zníženie prívodu kyslíka v tele a oslabenie imunity. Lektíny môžu tiež narušiť trávenie bielkovín, blokovať hormóny, vyvolať imunitné reakcie a narušiť vstrebávanie živín.

 

Porozumenie, ktoré potraviny obsahujú lektíny kompatibilné s telom a ktoré potraviny obsahujú lektíny, ktoré nie sú vhodné, je základom  stravovania podľa krvnej skupiny. Pre zjednodušenie si určíme NEGATÍVNE potraviny ktoré produkujú negatívne  lektínové reakcie a v krvnej skupine pôsobia ako toxíny. POZITÍVNE potraviny sú prospešné pre danú krvnú skupinu a pôsobia ako lieky posilňujú zdravie aj ako prevencia pred chorobami. NEUTRÁLNE potraviny nevyvolávajú negatívnu lektínovú reakciu ale nemajú ani zdravotné účinky. Sú len neutrálnou zložkou výživy.

Každá krvná skupina má svoje odlišnosti a preto potrebuje aj odlišnú suplementáciu, teda doplnkovú výživu. Každá krvná skupina je náchylná na iný typ zdravotných komplikácii, ktoré môžu byť potláčané alebo úplne eliminované vďaka vhodným bylinkám a výživným látkam.

Pre základné pochopenie uvádzame jednotlivé krvné skupiny spolu s výživou a suplementami, ktoré môžu zlepšiť zdravie pohodu.

Krvná skupina 0

Ľudia s krvnou skupinou 0 sa najlepšie cítia keď konzumujú potravu založenú na mäse a ostatnom vysoko proteínovom jedle. Môžu jesť väčšinu živočíšnych proteínov ale mali by sa snažiť obmedziť ´´preváranie´´ jedla pochádzajúceho z týchto zdrojov aby z neho získali čo najviac živín. Mäso by malo byť buď mierne podusené alebo pomaly  a krátko varené alebo opečené.

Mali by konzumovať veľké množstvo bezsacharidovej zeleniny, ktorá je pre túto skupinu POZITÍVNA alebo NEUTRÁLNA.  Takými sú napríklad zelené fazuľky, brokolica, rímsky šalát. Zaradenie tejto zeleniny do jedálnička pomáha tiež udržať rovnováhu medzi kyslím a zásaditým prostredím v tele.

Obilniny a to hlavne kukurica a pšenica a mliečne výrobky sú hlavnými NEGATÍVNYMI potravinami pre krvnú skupinu 0. Ostatné NEGATÍVNE potraviny sú napríklad šošovica, kešu, čierne olivy a avokádo.

Ľudia s krvnou skupinou 0 sú energický a ich metabolizmus pracuje za dvoch. To ich ale môže aj rýchlo vyčerpať a sú pre nich vhodné prírodné adaptogény ako sibírsky ženšen, kórejský ženšen, alebo rhodiolin. Pri  zvýšenej spotrebe živín sa rýchlejšie odbúravajú aj minerálne látky a je vhodné ich dopĺňať.

Ľudia s krvnou skupinou 0 majú vysokú spotrebu proteínov je preto vhodná suplementácia proteínovými koktejlami. Obzvlášť prospešná je aminokyselina L-tyrozín ktorá ovplyvňuje hladinu dopamínu a epinefrínu, ktoré ovplyvňujú náladu. Najlepším zdrojom tejto aminokyseliny je červené mäso a preto by ho ľudia tohto typu mali pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička.

Ľudia tohto typu mávajú príliš aktívny imunitný systém a mali by sa vyhýbať stimulantom imunity. Vhodným doplnkom na úpravu imunitných reakcií môže byť kolostrum. Všeobecne vhodným doplnkom je multivitamín VITAL 0 určený špeciálne pre túto skupinu.

 

Krvná skupina A

Predkovia ľudí s touto krvnou skupinou boli agrárne zameraný a preto by sa mali vyhýbať príjmu veľkého množstva živočíšnych proteínov.

Všetky červené mäsá patria pre túto krvnú skupinu do skupiny NEGATÍVNYCH potravín.  Takisto aj mliečne výrobky. Ľudia s krvnou skupinou A by mali získavať bielkoviny z ostatných zdrojov . 

Naštastie hydina a vajíčka sú pre nich NEUTRÁLNE potraviny. 

POZITÍVNE potraviny sú ryby, ktoré sú zároveň vynikajúcim zdrojom Omega 3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať riziko chorôb srdca ktoré sú obvyklé u tohto typu krvnej skupiny.

Vhodné rastlinné zdroje proteínov sú sója, ktorá pomáha znižovať riziko rakoviny, šošovica, biela a hnedá fazuľa.  Obilniny a strukoviny tvoria vhodnú kombináciu na vytvorenie kompletného zdroja aminokyselín a bielkovín. Pre acidobázickú rovnováhu je vhodné kombinovať ich spolu s množstvom zeleniny.

Vhodným zdrojom bielkovín sú proteínové prípravky zložené z rastlinných bielkovín. All plant protein, HI TEN. Tie pomáhajú udržovať svalovú hmotu a odbúravať tuk. Pokiaľ sú ľudia s krvnou skupinou A vystavení stresu ich telo reaguje stratou svalovej hmoty a naberaním tuku.

Tráviace enzýmy ako Digestive enzymes môžu byť extrémne prospešné pre ľudí s týmto typom krvnej skupiny, pretože im pomáhajú tráviť bielkoviny, ktoré by inak zostávali nevyužité v tráviacom trakte.

Ľudia s krvnou skupinou A mávajú zníženú funkciu pečene ktorá je podmienená precitlivenosťou na stres. To vedie k výkyvom nálad, podráždenosťou, zníženou imunitou, nechuťou alebo naopak prejedaním. Veľmi vhodnou pomôckou sú semená Chi, Stress management b komplex a Activ shield.

Krvná skupina B

Ľudia s touto krvnou skupinou môžu využívať bielkoviny z viacerých zdrojov mali by sa však vyhýbať hydine. Vajíčka neobsahujú lektíny ktoré sú obsiahnuté v hydinovom mäse a preto ich môžeme považovať za neutrálne pre túto krvnú skupinu.

Ľudia s krvnou skupinou B vedia výborne využívať živiny z mliečnych výrobkov. Mlieko, jogurty a väčšina syrov sú pre nich POZITÍVNE potraviny.

Kukurica, pšeničná múka a niektoré strukoviny ako šošovica, fazuľa a sója sú pre túto krvnú skupinu negatívne potraviny.

Vhodná zelenina je cvikla, brokolica, kapusta, baklažán, petržlen a paprika.

Ľudia s krvnou skupinou B majú často problémy s nadobličkami a zvládaním stresu. Je pre nich prospešná suplementácia vitamínmi skupiny B. veľmi vhodným doplnkom je Stress management b komplex.

Veľmi dobre vstrebávajú vápnik čo často vedie k nedostatku horčíka. Je preto dobré dopĺňať ho  čo pomáha redukovať stres a únavu.

U ľudí s krvnou skupinou B sú časté problémy močovým ústrojenstvom preto je dobré využívať priaznivé pôsobenie brusníc a extraktov z nich.

Krvná skupina AB

Ľudia s najzriedkavejšou krvnou skupinou AB majú antigénovú štruktúru z krvných skupín A aj B.  Tak červené ako aj hydinové mäso sú pre nich NEGATÍVNE potraviny.

Môžu však využívať bielkoviny z mlieka a vajec ako NETRÁLNYCH potravín. Vajcia a jogurty sú pre nich POZITÍVNE potraviny. Príliš veľa mliečnych výrobkov ale môže viesť k zahlieneniu.

Medzi POZITÍVNE potraviny pre túto krvnú skupinu patria aj ryby a strukoviny.

Je potrebné konzumovať veľké množstvo zeleniny a primerané množstvo ovocia aby bola zachovaná rovnováha pH v tele.

Ľudia s krvnou skupinou AB majú lepšiu schopnosť tráviť bielkoviny ako krvná skupina A nie však tak dobre ako 0. Je preto vhodné suplementovať tráviacimi enzýmami ako Digestease.

Ľudia s krvou skupinou AB mávajú vysokú hladinu cholesterolu a vysoký krvný tlak. Mali by byť preto obozretní a čo najmenej sa vystavovať stresovým situáciám.

 

Prebraté  a preložené z http://treelite.com/articles/articles/blood-type-and-nutrition.html